Tehéntej allergia

Tehéntej allergia

Amikor a tehéntej allergia lehetősége felmerül, két nagyon fontos dolgot kell tisztázni. Először is tudnunk kell, hogy mi az ami hasonló tünetekkel jár, de nem  allergia. Másodszor meg kell határoznunk, hogy az allergia a humorális (IgE típusú) vagy a celluláris (sejtes)  esetleg a kevert formába tartozik-e.

Mi nem tejfehérje allergia!

A tehéntejre adott kóros válaszreakciónál nagyon fontos eldöntenünk, hogy tényleg allergiás reakció van-e a háttérben. Az allergiás reakció mindig immunológiai folyamatokon alapszik, melyek lehetnek humorálisak ( IgE ellenanyag által kiváltottak) vagy sejtes/celluláris alapúak.

A tejcukor bontási képtelenség vagy orvosi nyelven a lactose intolerancia, nem immunológiai folyamatok eredménye. Ebben az esetben a szervezetből hiányzik az-az enzim, a lactase, amely a tejcukor bontásáért felelős. Mivel az enzim hiánya miatt nem történik meg a tejcukor bontása a vékonybélben, így az akadály nélkül jut el a vastagbélig, ahol az ott élő baktériumok fermentációs/erjesztéses mechanizmussal fogják lebontani. Az így képződő lebomlási termékek pedig haspuffadást, gázosodást, hasi görcsöket és hasmenést okoznak.

A tünetek a tejcukor étrendből való kihagyásával megszűnnek. Ha a tejcukor fogyasztása elkerülhetetlen akkor lactase enzim tabletta formájában való elfogyasztása is segíthet.

A lactose érzékeny személy tejfehérjét fogyaszthat, viszont fordítva, a tehéntej allergiások nem ihatnak lactose mentes tejet, hisz abban tejfehérje ugyanúgy megtalálható mind a színtejben.Tejfehérje allergia típusai.

Az étellel kapcsolatba hozható allergiáknak általában három típusát különböztetjük meg.

  1. Klasszikus IgE  vagy humorális típus. Ilyenkor a szervezet az ismert allergénnel szemben ellenanyagot (IgE molekula) termel. Tünetek az enyhe bőrkiütéstől a súlyos anafilaxiáig terjednek.
  2. Sejtes típus. Ebben az esetben az allergiás reakcióban fontos szerepet játszó sejt, az eosinofil sejt a döntő tényező. Ezeket a megbetegedéseket eosinofil sejtes gyulladásnak is nevezzük és a tünetek főleg emésztőrendszereik ( hányás, hasmenés, véres-nyálkás széklet, görcsök). A reakció azonban lehet annyira heveny, hogy akár életveszélyes állapotot sokkot is kiválthat. A bélrendszer teljes hosszában megbetegedhet de a betegség fő helye szerint beszélünk eosinofil nyelőcső, vastagbél vagy végből gyulladásról.
  3. Kevert típus. Ebben az esetben mind IgE kiváltott mind a sejtes immunválasz részt vesz a betegség kialakításában. Elsősorban az étel érzékeny ekzema tartozik ebbe a körbe.

Természetesen ezen reakciókat bármely ételallergén kiválthatja, de a nem IgE okozott reakciók leggyakoribb oka a tejfehérje.

A tehéntej allergén fehérjéi

A tehéntej 30-35 g fehérjét tartalmaz literenként. Megkülönböztetünk kazein frakciót és a savó fehérjéket. A tejfehérje 80%-t a kazein frakció alkotja.

A kazein frakció több különböző kazein fehérjéből áll, melyek közül az egyik legfontosabb a gamma 1-casein, melynek a hivatalos allergológiai elnevezése a Bos d 8.

A savó fehérjék 50%-t a beta-lactoglobulin (Bos d 5) alkotja, mely az anyatejben nem található meg. Itt találhatóak még az alfa-lactalbumin ( Bos d 4) az immunglobulin frakció (Bos d 7) a bovin szérum albumin ( Bos d 6) és a lactoferrin (Bos d 9).

A kazein fehérje a Bos d 8 hőstabil fehérje, így a tej hőkezelése ( 90 perc 90 C fokon) sem szünteti meg az allergenitását, szemben a savó fehérjékkel amelyek hőérzékenyek, így ezen fehérjék esetében a  tejtermékek megfelelő hőkezelése csökkenti vagy megszünteti ezeknek a fehérjéknek az allergenitását. A molekuláris allergológiai tesztekkel ki lehet mutatni, hogy melyik  fehérjével szemben érzékenyítődött a tejfehérje allergiás egyén, így a diéta ( teljes elkerülés vagy hőkezelt tej fogyasztásának engedélyezése) egyénre szabható.

A tehéntejfehérje keresztreakciót mutat egyéb emlősök tejével szemben, így tehéntejfehérje allergiában egyéb emlősök tejének a fogyasztása sem biztonságos.

Étel címkék

A tehéntej jelölése sokszor trükkös az ételeknél, ezért fontos tisztában lennünk a jelelölések jelentésével.

Mivel a tehéntej a leggyakoribb 8 allergén közé tartozik ezért kötelező feltüntetni minden előre csomagolt élelmiszeren a tehéntej tartalmat, még ha az csak nyomokban is fordul elő. A nem előre csomagolt ételeknél a szóbeli tájékoztatás is elfogadott jelenleg. (1169/2011/EU rendelet és 36/2014(XII).FM rendelet)

Mit kell elkerülnie, egy tehéntej allergiás egyénnek? 

Tej, tejdesszertek, tejes italok, joghurt, kefir, puding, sajt, tejföl, tejpor, tejszín, túró, vaj, vajas margarin és más állat tejének és sajtját. Előfordulhat tejpor süteményekben, desszertekben, csokoládékban, chipsekben kenyerekben, pékárúkban, de lehet még felvágottakban, mártásokban is. A savót, savóport, savó fehérjét, kazeint, tartalmazó ételek is kerülendőek. Találkozunk még a nátrium-kazeinat, lactoferrin, E270,E472b jelölésekkel is. 

A készzsír, a töpörtyű is tartalmazhat tejet, mert a készítés utolsó fázisában használják elsősorban arra, hogy a töpörtyűnek szép barna színe legyen.

NEBIH /www.ételtcsakokosan.hu/