Diófélék

 Diófélék

A diófélék  az utóbbi évtizedekben jelentős szerepet játszanak a nyugati ember élelmezésében. Felismerve jótékony egészségügyi hatásaikat egyre többet fogyasztjuk őket.  

A velük szemben kialakult allergia 0,5-2%-ra tehető. Kialakulásuk elsősorban 5 éves kor alatt történik meg, de bármely életkorban megjelenhet, még úgy is, hogy előtte panaszt nem okozott a diófélék fogyasztása. Tolerancia kialakulása csak 10%-ra tehető.

Az ebbe a csoportba tartozó fajok között a keresztallergia kialakulása gyakori (70%), ugyanakkor a földimogyoróval szembeni keresztallergia, mivel a földimogyoró a hüvelyesek közé tartozik jóval alacsonyabb, de így is mintegy 40%-t érhet el.  Ebbe a csoportba az alábbi fajok tartoznak:

 1. Mandula
 2. Brazildió ( paradió)
 3. Kesudió
 4. Közönséges vagy Európai mogyoró
 5. makadámdió
 6. Pekándió
 7. Pisztácia
 8. Dió
 9. Sheadió

forrás:AllergyUk

Figyelem!!

Nagyon fontos az élelmiszercímkék tanulmányozása, amelyen a dióféléket fel kell tüntetni a fő allergének között. Ugyanakkor a diófélék meglepő helyeken is előfordulhatnak, ezért nagyon körültekintően kell eljárnia az ezen csoportba tartozó magok bármelyikére allergiásoknak.

A fő ételek, amelyeknél számítanunk kell - mégha nyomokban vagy csak szennyeződésként is -a diófélékre.

 1. gabona és műzli szeletek, sós kekszek, cukorkák, csokoládék, energia és fehérje szeletek, ízesített kávék, fagyasztott desszertek, öntetek, szószok, szalámi fajták.
 2. fagylaltozókban, pékségekben, kávézókban és egzotikus éttermekben ( Kínai, Afrikai, Indiai, Thai és Vietnámi) nagyobb valószínűséggel találkozhatunk, akár az ételekben akár magában az éttermi asztalokon, székeken, pultokon, diófélék allergénjének a jelenlétével.
 3. A dió, mandula olajok különféle kozmetikumokban, szappanokban is megtalálhatóak
 4. Az összetört dió héjat használják bizonyos "természetes" szivacsokban és kefékben, érdességük és keménységük miatt.
 5. Bizonyos alkoholokban ízesítőként jelenhetnek meg.

forrás: foodallergy.org