Molekuláris Allergológia

Molekuláris Allergológia

A hagyományos allergológiai vizsgálatoknál, legyen az bőrteszt vagy a szérumból specifikus IgE meghatározás, az allergének "nyers"  azaz teljes kivonatát használjuk. Ezek a különbözős eljárásokkal megtisztított, feloldott teljes allergén kivonatok azonban több különböző allergén fehérjét tartalmaznak. Allergia sohasem a "nyers allergén masszával" hanem egy adott allergén fehérjével szemben alakul ki.  A molekuláris más néven komponens alapú allergológiai tesztek egyre nagyobb szerepet  kapnak az allergiás megbetegedések mindennapi diagnosztikájában. Ezen fiatal tudományág rejtelmeibe szeretnénk az olvasót bevezetni ezen az oldalon, hogy jobban tudja értelmezni a leletét.  

Általános ismeretek

Amikor azt állapítjuk meg, hogy valaki parlagfű, nyír, mogyoró, földimogyoró tej, tojás vagy búza, stb allergiás, akkor ez azt jelenti, hogy az allergiás egyén szervezetében specifikus IgE molekulák termelődnek az adott allergénnel szemben. Erre a leletre alapozva gyógyszeres kezelést, immunterápiát és elkerülő diétát kezdünk. 

Ahogy a bevezetőben már jeleztük, egy növényi vagy állati eredetű allergén, több komponensből ( innét a teszt egyik elnevezése), vagyis különböző allergén fehérjéből áll. Pédaként említve a teljes földimogyoró allergén, eddigi ismereteink szerint 18 különböző fehérjéből áll, amelyek mindegyike allergiát is képes kiváltani. A szója allergének száma 8, a búzánál már 45 ismert fehérjénél tartunk stb.

A molekuláris allergia teszt, az eddigi, egységesnek tartott földimogyoró allergiásokat a molekuláris allergénre való érzékenység alapján, különböző alcsoportokra bontja. Ennek nemcsak tudományos, hanem igen jelentős klinikai következményei vannak. (lsd másik összefoglalónk)

A molekuláris allergia tesztet el lehet végezni első vizsgálatként, és a hagyományos tesztek után is a diagnózis pontosítása céljából. Értékelése mindig a klinikai képpel összhangban kell történjen, ebben jártas szakember segítségével.

Előnyei

A klinikai következmények szempontjából a különböző allergén fehérjék nem egyenértékűek. Vannak közöttük olyanok amelyek gyakrabban okoznak allergiát, ezeket sokszor major allergéneknek nevezzük, és vannak a kevésbé gyakran allergiát okozó fehérjék a minor allergének. Vannak panallergének, amelyek fajokon átívelően jelen vannak, így a velük szemben kialakuló allergiában több különböző faj tud panaszt okozni. Ugyanakkor ebben az esetben az allergén immunterápia kevesebb sikerrel kecsegtet. A hagyományos teljes allergének használatával, ezeket a fontos különbségeket nem lehet diagnosztizálni.

Milyen fontos  többlet információkhoz juthatunk hozzá a molekuláris allergia vizsgálattal?

 1. Inhalatív allergiában ( pollen, atka, penész) a fő/releváns allergén meghatározása segít az immunterápia indikálásában, megtervezésében.
 2. Bizonyos allergén fehérjék pl: atkánál a Der p 23 nagyobb gyakorisággal fordul elő asthma bronchiáléban, így pozitivitás esetén korábbi tünetek esetén diagnosztizálhatjuk a kórképet.
 3. Ételallergiák esetében kockázatbecslésre is használható. A hőstabil és emésztőenzimeknek ellenálló allergének nagyobb eséllyel váltanak ki anafilaxiát.
 4. Pollen/étel keresztallergiák diagnosztizálásában a panallergének meghatározása fontos.
 5. Rovarméreg allergia esetén mind a diagnózisban mind pedig az immunterápia megtervezésében nagy segítséget jelent.

Komponens alapú leletek értelmezése

Amikor kézhez kapjuk a komponens alapú leletünket, több különböző allergén fehérje elnevezéssel találkozunk. Ezek az elnevezések különböző fehérje családokat jelentenek. Az egy családba tartozó allergének, evolúciós értelemben rokonok, így megjelenhetnek ugyan különböző fajokban, de a hasonlóság általában olyan erős, hogy a különböző fajok,  között keresztallergiát okozhatnak. Itt röviden ismertetjük a főbb allergén családokat, elsősorban a keresztallergiát okozókat.

profilin
profilin

"Jelen vagyok szinte minden növényben" - Profilin család

A profilinek a panallergének  legősibb típusát képviselik. Minden eukarióta sejtben jelen vannak, a sejtek vázszerkezetéért és a jelátvitelért felelős molekulák a család tagjai. Szerkezeti felépítésük nagyfokú hasonlóságot mutat, még az esetben is, ha egymástól távol levő fajokról van szó. A pollen allergiások 50%-a érzékenyítődött a profilinnel szemben. Ez elsősorban poliallergia esetén történik meg. Jellemző, hogy általában a major antigén szenzitizáció után alakul ki a szenzitizáció ellene. A fű, parlagfű, nyír és fekete üröm allergiások körében leggyakoribb a profilin allergia. Klinikai jelentősége változó, de mind szénanáthát mind súlyosabb reakciót is kiválthat, erős szenzitizáció esetén.

A növényi élelmiszerek  (alma, barack, körte, citrusfélék, sárgarépa stb) szintén hordozzák a profilin allergént, így fogyasztásuk esetén orális-allergia szindróma alakulhat ki. A nyers gyümölcs és zöldség okozza panaszokat, hőkezelt ételben az allergén már elbomlik és ezért panaszt nem okoz. Hő és emésztőenzim érzékenysége miatt a tünetek általában enyhék ( nyelv, szájpadlás bizsergés, viszketés, ajak duzzanat stb). de azoknál akiknél nagyon magas a profilin allergénekkel szembeni IgE válasz, ritkán anafilaxia is bekövetkezhet.

Néhány gyakori profilin allergént felsorolunk:

 • Alma - Mal d 4
 • Barack - Pru p 4
 • Kiwi - Act d 9
 • zeller -- Api g 4
 • Sárgarépa - Dau c 4
 • paradicsom - Sola l 1

Fontos még e helyen beszélnünk a profilin és a latex allergia kapcsolatáról. A természetes gumi alapanyaga a latex cserje (Hevea brasiliensis) terméke, gyakran mutat pollen allergiásokban pozitív reakciót a bőrtesztnél. A latex profilin allergénjével a Hev b 8-l szemben való allergia ugyan keresztallergiának számít, de a pozitív profilin allergiásoknál az egészségügyi beavatkozásoknál használt latex alapanyagú eszközök anafilaxiát válthatnak ki. Szerencsére részben ezek miatt egyre kevésbé használunk latex alapanyagú termékeket az egészségügyben.

"Almát enni nyírfa szezonban? Nem jó ötlet." - PR-10 család

Nyírfaallergiások jól ismerik azt a jelenséget, amikor a nyírfa virágzásakor fogyasztanak almát, földimogyorót vagy valamilyen diófélét, akkor furcsa torok és nyelv viszketés lép fel. Ez ugyanúgy mint a profilin allergiánál, az oralis allergia szindróma (OAS) tünetei közé tartozik. Ennek fő oka az alma és a nyírfa allergének közötti hasonlóság.

A fő nyírfa allergén a  Bet v 1, a PR-10 család legismertebb tagja. A Fagales nemzettség tagjainak, (nyírfa, kőris, éger, gyertyán, bükk, mogyoró) fő allergénje. A növényi ételek közül, sok növénytani családban megtalálható a Bet v 1 homológ, rokon allergén. A legyakoribabk az alábbiak:

 • Alma - Mal d 1
 • barack -- Pru p 1
 • körte - Pyr c 1
 • eper - Fra a 1
 • kiwi - Act d 8
 • zeller - Api g 1
 • sárgarépa - Dau c 1
 • földimogyoró - Ara h 8
 • Szója - Gly m 4
 • mogyoró - Cor a 1,04
 • Paradicsom - Sola l 4

A pollen inhalatív úton bejutva a szervezetbe, az allergiásoknál tipikus szénanáthás, kötőhártya gyulladásos panaszokat okozhat, asztmás tüneteket provokálhat. Immunterápia nyírfa pollen allergiában jó hatású, de az OAS tüneteit kevésbé befolyásolja.

Nyírfa pollen allergia esetén az Orális Allergia Szindróma (OAS) sokszor nagyon hamar alakul ki a homológ allergént tartalmazó étel bejutása után. Ennek oka, hogy a PR-10 allergén család tagjai, kitűnő vízoldékonyságuknak köszönhetően nagyon gyorsan felszívódnak a nyálkahártyárval való érintkezés során, viszont instabilitásuk miatt, hamar el is vesztik allergenitásukat, így súlyos szisztémás reakciót ritkán okoznak.

A nyírfaallergiások 70%-nál alakul ki az OAS. Az allergiás reakciók erősségét sokszor  a bevitt allergén mennyisége határozza meg, ezért a panaszt okozó, PR-10 allergént tartalmazó ételeket nyírfa pollen szezonban ne fogyasszuk.

"Kiszámíthatatlan vagyok." - nsLTP- család

Ha önmagamban vagyok, nagyon súlyos tüneteket, akár anafiláxiát is tudok okozni, viszont ha a nyírfa pollen allergénje a Bet v 1 is velem van, akkor sokkal nyugodtabb vagyok és inkább csak az OAS tüneteit okozom. 

Az nsLTP család ( non-specific Lipid Transfer Proteinek) tagjai Dél-Európa leggyakoribb nővény-étel allergénjei. Mind a növények pollenjeiben mind pedig az ételekben megtalálhatóak. Ebből az következik, hogy képes a pollen-étel szindróma, azaz OAS kiváltására. Az OAS jelensége azonban az nsLTP család esetén sokkal kevésbé ártalmatlan tünetegyüttes mint a PR-10 családnál. Az nsLTP allergének gyakori kiváltói az anafilaxiának. A kiszámíthatatlanságuk pont abból fakad, hogy nehéz megjósolni, hogy mikor lesz enyhe és mikor súlyos a reakció. Néhány támpontra azonban támaszkodhatunk. Ezek a következők:

 1. A súlyos reakció esélyét, bizonyos együttesen jelenlevő tényezők, úgynevezett kofaktorok növelhetik. Ilyen kofaktornak számítanak a következők:  terhelés, alkohol fogyasztás, menstruáció, kialvatlanság, savkötők vagy non-szteroid gyulladásgátlók szedése az allergén behatás alatt. 
 2. A súlyos allergiás reakció előfordulási gyakorisága a mediterrán országokban sokkal gyakoribb a Közép és Észak-Európai országokéhoz képest.  Ennek oka a nyírfa pollen allergizálódásban keresendő. A nyírfa allergia együttes jelenléte ugyanis csökkenti az nsLTP molekula hatására kialakuló anafilaxia esélyét. Mivel dél felé az nyírfa pollen előfordulási gyakorisága csökken, ezzel párhuzamosan a nsLTP allergia súlyossága növekszik.

A legfontosabb nsLTP allergén az őszibarack Pru p 3 és az alma Mal d 3 allergénje. Találunk azonban ilyen fehérjét a földimogyoróban (Ara h 9), közönséges mogyoróban ( Cor a 8) és még sok egyéb gyümölcsben, zöldségben és fűszerben.

Arra mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy a kiszámíthatatlanság abban is megnyilvánul, hogy a korábbi enyhe reakció nem zárja ki a későbbi súlyos reakciót. Adrenalin autoinjektorunkat ( lehetőleg kettőt) mindig tartsuk magunknál, és ha kell időben alkalmazzuk.  

"Az állatok sem maradhatnak ki"- szérum albuminok családja

A szérum albumin a máj által termelt nagy fehérje. Létfontosságú szerepet tölt be a szervezetben. Megtalálható az állati szőrön, húsban, tejben és a nyálban is. Légúti allergénként is szerepel az állati szőr allergiában, de mint étel allergén is okozhat panaszt a nyers tej, hús vagy tojás fogyasztásával. Szerencsére erősen érzékeny a hőre, így a hőkezelés az ételeket biztonságossá teszi az arra érzékenyek számára. Minor allergén.

A nemzetközi allergén kategorizáló bizottság hivataloisan 7 szerum albumin allergént tart számon. Ezek a következők:

 • szarvasmarha - Bos d 6
 • kutya - Can f 3
 • tengeri malac- Cav p 4
 • ló - Equ c 3
 • macska - Fel d 2
 • sertés - Sus s 1
 • csírke - Gal d 5

Két érdekes szindrómát érdemes megemlíteni:

 1. Macskaszőr- disznóhús  szindróma ( cat-pork syndrome). A keresztallergia miatt a macskaszőr Fel d 2 allergénjére allergiások a disznóhús Sus s 1 allergénjével kereszt reagálhatnak.
 2. Szárnyas-tojás szindróma ( Bird-egg syndrome) Kezdetben a csírke inhalatív allergénjével (Gal d 5) szemben érzékenyítődik az allergiás személy, amely főleg asztmás tüneteket okoz,  majd a tojássárgáját (szintén Gal d 5) fogyasztva étel allergiás tünetek jelennek meg.

"Hogy függ össze a poratka és a rák allergia" - Tropomiozin család

A tropomyosin egy izomban található fehérje. A gerinctelenek panallergénje. Előfordul a rákféléknél, puhatestűeknél, pókfajtáknál ( poratka) és ízeltlábúaknál (csótány) is. A gerinctelenek törzsének tropomiozinja erős hasonlóságot mutat egymással így a keresztallergia kialakulása gyakori. A gerincesek izomzatában található hasonló fehérje viszont nem mutat keresztallergiát a gerinctelenekével. 

A tropomiozin hőstabil és az emésztőenzimeknek is ellenálló fehérje, így mind szájon át bejutva mind a légutakon vagy parazita fertőzés kapcsán a szervezetbe kerülve tud allergiás reakciót elindítani. A klinikailag legfontosabb ilyen molekula a garnélarák (Peneaeus aztecus) allergénje a Pen a 1. A háziporatka allergénje a Der p 10, 80%-s hasonlóságot mutat irányában, így nem meglepő, hogy a házi poratka allergiások ( Der p 10 pozitív esetben), ha rákot. puhatestűeket (kagylót, csigát) fogyasztanak a súlyos allergiás reakció kialakulásának az esélye jelentősen megnő.

Fontos, hogy a házi poratka allergiások vigyázzanak a tenger gyümölcseinek a fogyasztásakor!

"Szerényen megbúvok mindenhol, és sok vizet nem zavarok"- Polcalcin család

Polcalcin. egy calcium kötő fehérje. A magasabbrendű növények virágporában fordul elő, a növények termésében, gyökerében vagy levelében nem található meg. Ételallergiás reakciót nem okoz.

Tipikus minor allergén, ugyanakkor panallergén is, hisz a legtöbb növény családban megtalálható. Poliallergia esetén felvetődik keresztallergiát okozó szerepe, amely a valódi allergének kutatását megnehezítheti.

Jelenleéte ugyanakkor az allergia tartósabb fennállását és súlyosabb megjelenését okozhatja. 

Pontos klinikai jelentősége, mindezek mellett még kevésbé ismert. Legismertebb allergénjei a következők:

 • nyír - Bet v 4
 • Olajfa -- Ole e 3
 • pázsitfüvek - Phl p 7
 • Ciprusfélék - Cup a 4" A szőrösek összetartoznak" - Lipocalin család

Az emlősök lipocalin fehérjéje megtalálható a kűltakarón, nyálban és vizeletben is. Kis molekulasúlyú de nem jól oszlik el a levegőben, így a karámtól 50 m-re már nem található meg a lovak lipocalinja a levegőben. Ugyanakkor nagyon könnyen tapad ruhához ill. minden felülethez, így az allergén kibocsátás helyétől jóval messzebbre is elvihető. Ilyen értelemben ubiquiter allergénnek tekinthető, tehát mindenhol megtalálható.

Az egyes fajok lipocalin allergénje, egyedi aminósav szekvenciát mutat, így  fő allergénnek az adott fajra jellemző allergénnek kell számítanunk. Ugyanakkor bizonyos fokú keresztallergia kimutatható, hisz a "szőrösek összetartoznak".

A legfontosabb allergének a következőek:

 • ló - Equ c 1
 • macska - Fel d 4 és Fel d 7,
 • kutya - Can f 1
 • egér - Mus m 1
 • szarvasmarha- Bos d 2 és Bos d 5,
 • tengeri malac - Cav p 2 és Cav p 3

Szénanáthát az asztma bronchiale romlását okozhatják. Megelőzésben az elkerülés jön szóba. 

" Még-ha ki is fogtál, még nem biztos, hogy meg is kell egyél." - Parvalbumin család

Parvalbumin a halak panallergénje. Cálcium-kötő fehérjeként fontos szerepet játszik az izomzat megfelelő működésében. Ebből következőleg elsősorban a halak izomzatában (húsában) fordul elő. Hőstabil és ellenáll a szokásos élelmiszer feldolgozó eljárásoknak is. Mind légúti, mind pedig étel allergénként kell figyelnünk rá. 

Minden halnak egyedi a parvalbumin allergénje, ugyanakkor a különböző fajok között a hasonlóság nagyfokú. Ez megmagyarázza, hogy vannak egyének akik csak egy bizonyos halfajtát nem képesek fogyasztani, míg mások szinte mindegyikre allergiás tünetekkel reagálnak.

A legfontosabb parvalabumin allergének az alábbiak:

 • Tőkehal - Gad m 2
 • Herring - Clu h 1
 • ponty -  Cyp c 1
 • Makréla - Sco s 1
 • lazac - Sal s 1 stb

Többet az ételallergia halak alfejezetében írunk erről.

Források

 • EAACI, Molecular Allergology user guide, 2016
 • EAACI, Molecular Allergology 2, 2022.
 • Temesvári/Pónyai: Gyakorlati allergológia, Molekuláris allergológiai fejezet ( dr Réthy L)
 • Food Allergy, Karger 2015