Ételallergiák


Az ételallergia meghatározás egy ernyő diagnózist jelent, melybe nagyon sok klinikai megjelenés tartozik. A súlyosság szervenként nagyon változó, ráadásul a klinikai megjelenés korlátozódhat egy-egy szervre, de kiterjedhet a szervezet egészére. Hátterében minden esetben immunológiai folyamat áll, melynek során a szervezet az amúgy ártalmatlan ételallergénekkel szemben elveszíti a toleranciáját és idegenként felismerve allergénként reagál rá. Legsúlyosabb formája az életet veszélyeztető Anafilaxia.

Leggyakoribb 8+1 ételallergén

Az ételallergiák 90%-ért az alábbi 9 allergén csoport a felelős, ezért ezekkel külön oldalakon is foglalkozunk. Természetesen minden étel fehérje képes allergiát kiváltani. Ezen ritkább, de az egyén szempontjából nagyon jelentős allergénekkel az egyéb allergének fejezetben foglalkozunk.

Tehéntej

Tehéntej allergia a leggyakoribb gyermekkori ételallergia típus. Leginkább a csecsemőket és a kisdedeket érinti. A tünetek nagyon széles skálán mozognak az enyhétől a súlyosig. Tehéntej allergia tünete lehet a hasi görcs, hányás, mellkasi sípolás, csalánkiütések. Anafilaxiát szintén kiválthat. Mivel a tünetek nagyon sokrétűek ezért gyakran gyanúsítják fő kiváltó okként a tehéntej fehérjét. Az igazság azonban az, hogy kivizsgálás során az esetek több mind 50%-ban nem igazolódik a tejfehérje allergia. Gyakoriságát életkortól, földrajzi elhelyezkedéstől függően 0.25-5 %-ra teszik. Felnőttkorban ritka, de azok akik nem növik ki a tehéntej fehérje allergiájukat, a súlyosabb tüneteket produkáló csoportba tartoznak.

További információkért kattintson a képre.

Tojás

A tojásfehérje és a tojássárgája egyaránt tartalmaz fontos allergéneket. A tojásfehérjében található allergének okozzák ugyanakkor a tojás allergiák nagy százalékát. Mivel azonban allergia szempontjából a tojás két alkotórésze nem választható el biztonságosan, ezért a tojás allergiásoknak a teljes tojást kell kihagyniuk az étkezésükből. A tojás allergiások 60%-a növi ki 6 éves korára az allergiáját. 

További információkért kattintson a képre.

Földimogyoró

Földimogyoró az egyik leggyakoribb gyermekkori ételallergén. A súlyos, életveszélyes allergiás reakcióval, az anafilaxiával leggyakrabban kapcsolatba hozott ételallergénünk. Gyakorisága a fejlett országokban az utóbbi évtizedben megháromszorozódott . (0.4%-1.4%) Több klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy kora csecsemókori ( 4-6 hónap) bevezetése az étrendbe kivédheti a földimogyoró allergia kialakulását. Sajnos az allergiás gyermekeknek csak közel 20%-a növi ki földimogyoró allergiáját. 

További információkért kattintson a képre.

Búza

A búza allergia egyes felmérések szerint a gyermek lakosság 0,5%-t a felnőttek 1,2%-t érinti. A búza allergia, annak ellenére, hogy a két legjelentősebb allergén fehérje a gliadin és glutein váltja ki az allergiát, különbözik a lisztérzékenységtől (Coeliacia)- melyben szintén a gliadin az immunrendszer  fő célpontja-, mert az egy autoimmun megbetegedés.

További információkért kattintson a képre. 

Szója allergia
Szója allergia

Szója

Szója a csecsemőkori és gyermekkori allergiák egyik legfontosabb szereplője. A klinikai tünetek általában az enyhe-mérsékelt súlyossági kategóriába tartoznak, de sajnos súlyos allergiás, anafilaxiás reakciót is kiválthat. A gyermekek 0,5%-t érinti, de iskolás ill felnőttkorra nagy esély van a kinövésére.

További információkért kattintson a képre.

Halak

A hal allergia, elsősorban a tengerparti nemzetek körében gyakori, de hazánkban is előfordul. Sokszor súlyos anafilaxiás reakció képében lép fel, és legtöbbször a teljes élet során megmarad. 

További információkért kattintson a képre.

Tengeri allergének

Két csoportra oszthatjuk a tengeri allergéneket a rákfélékre (rákok, garnélarákok, fésűkagylók) és puhatestűekre (kagyló, kék kagyló).

További információkért kattintson a képre. 

Magok, Diófélék

A diófélék is szintén a kilenc leggyakoribb allergiafajta közé tartoznak. Gyakran keresztallergia mutatható ki a csoporton belül, ugyanakkor a földimogyoró esetében kisebb a keresztreakció esélye, mivel a földimogyoró a hüvelyesek és nem a diófélék családjába tartozik. 

További információkért kattintson a képre.

Szezámmag

A szezámot, mint 9. allergént 2023. január 1-től kötelesek feltüntetni némely ország allergén jelölései között. Hazánkban ez még nem kötelező, de az emelkedő gyakoriság és jelentősége miatt mindenképpen a fő allergének között tárgyaljuk mi is.