Allergia alapjai

Mi is az allergia?

Az allergia egy olyan immunológiai reakció amelynek során a szervezet veszélyesként ismeri fel az egyébként ártalmatlan anyagokat (pl: pollen, házipor, állati szőr, ételek stb)  és megpróbálja eltávolítani őket. A téves immunológiai reakció károsítja a szervezetet és okozza az allergiás tüneteket.

.

Immunológiai alapok

Immunrendszerünk a szervezetünk védelmét biztosítja a kívűlről ( baktériumok, vírusok, élősködők, stb) és belülről ( daganatos sejtek) fenyegető veszélyekkel szemben.. Feladatát sejteken és különböző fehérje természetű anyagokon keresztül látja el. Ennek megfelelően sejtes és humorális immunitást különítünk el, amelyek természetesen a való életben egymással nagyon szorosan együttműködnek.

Az allergének ellen egy speciális ellenanyag az Immunglobulin E (IgE) termelődik. Ez az ellenanyag mindenki szervezetében megtalálható, az allergiásoknál általában magasabb koncentrációban. Az allergén- IgE komplex a hízósejtek felszínéhez kötődve hisztamin felszabadulást okoz, mely az allergiás tünetek kialakulásáért tehető felelőssé.


Allergénnek nevezzük az allergiát kiváltó kémiai anyagokat. Az allergének általában fehérjék. Allergén lehet szinte minden fehérje természetű anyag.

Az allergéneket többféleképpen csoportosíthatjuk:

 • étel allergének
 • pollenek
 • atka, penészgomba
 • csípéssel bekerülő allergének
 • latex allergén stb

Az előfordulási helyük szerint pedig

 1. kültéri allergénekre
 2. és beltéri allergénekre

érdemes osztani őket.

Allergia tünetei

Tüsszögés, nátha vizes orrfolyás. Mindenki által jól ismert tünetei az allergiának. A szénanátha elnevezése alapján nem súlyos betegség, ugyanakkor a szövődmények amelyek kialakulhatnak és legfőképpen az életminőség romlás ami megkeseríti a betegek mindennapjait komoly egészségügyi problémává teszi.

Az allergének jelentős szerepet játszanak mind a gyermekkori, mind pedig a felnőttkori asztma bronchiale kialakulásában és romlásában. 

Jól ismert az ekzema, atopias bőrgyulladás és atka allergia esetenként ételallergia kapcsolata.

Az allergiás kórképek legsúlyosabb megjelenési formája az anafilaxia mely akár végzetes is lehet. 

Allergén típusok

Beltéri allergének:

Nagyon sokan szenvednek a lakáson belüli allergénektől. Jellemzően az allergén szennyezés egész évben fennáll, így a tünetek intenzitásában is csak minimális szezonalitás figyelhető meg, ha van egyáltalán. 

Fő típusaik a következők:

 1. atkák
 2. beltéri penészgombák
 3. állati szőrök (házi kedvenceink, kutya, macska)
 4. csótány


Kültéri allergének

A kültéri allergének levegőben található koncentrációjában, jellegzetes szezonalitás figyelhető meg. Jellegzetes a földrajzi elhelyezkedésük, amit az adott allergént kibocsátó faj élőhelye határoz meg elsősorban. Az allergén mennyisége nagyban függ az időjárástól és a légköri viszonyoktól is. Az általuk kiváltott tünetek intenzitását és súlyusságát mindezen tényezők befolyásolják. Jellemző kültéri allergének.

 1. pollenek
 2. kültéri penészgombák

Kivizsgálás

A klinikai kép értékelése után a következő lépés a tüneteket kiváltó allergének beazonosítása.

Az IgE tipusú allergiás szenzibilizáció/érzékenység igazolására javasolható módszerek.
· Prick teszt , pollen, atka, penészgomba rovar és étel allergia gyanú esetén, (B)
· specifikus IgE meghatározás hagyományos, extractum alapú tesztekkel
· specifikus IgE meghatározás molekuláris allergia teszttel ( komponens-alapú diagnosztika CRD )
· basophyl aktivációs teszt (BAT) - jelenleg inkább tudományos céllal, ill gyógyszer allergia esetén végzik szakcentrumok
· intrakután teszt speciális esetben ( venom, gyógyszer allergia )
Hazánkban az inhalatív allergének beazonosítása céljából elsősorban a Prick teszt, a hagyományos extraktum alapú illetve a molekuláris IgE vizsgálatok jönnek szóba és javasolhatóak. 
Ételallergének azonosítására sokszor választjuk első lépésnek a szerológiai ( IgE alapú) teszteket. Ezek lehetnek hagyományos, extraktum alapú vagy molekuláris allergológiai tesztek is. 
Az IgG kimutatásán alapuló eljárások az allergia  igazolására nem alkalmasak.
A megfelelő tesztek kiválasztása a tünetek megfelelő értékelése után allergológiában jártas orvos feladata. Kerüljük az öndiagnosztizálást!

Az allergiás bőrteszt elvégzése előtt néhány gyógyszert szükséges elhagyni:

 • antihisztaminok - 3-10 nap
 • kortikoszteroidok - 10 nap