Földimogyoró

Földimogyoró

Földimogyoró=Anafilaxia

Gyermekkori étel kiváltott anafilaxiát, a köztudatban gyakran kötik a földimogyoróhoz. A földimogyoró a tehéntej és tojás után a harmadik leggyakoribb ételallergén gyermekkorban. Előfordulása 0,5-2%-ra tehető, és a gyakorisága nagyon dinamikusan emelkedik. Tipikusan kisgyermekkorban kezdődik és az esetek többségében élethosszig tart, mivel a kinövési arány is alacsonyabb mint a tehéntej és tojás allergiánál, összességeben csak 20%-s. A csecsemőkori ekzema és tojás allergia, a földimogyoró allergia kialakulásának az esélyét növeli.

A csecsemőkori ekzema kezelése, a földimogyoró, ellenőrzött de korai,  4-6 hónapos bevezetése a táplálkozásba viszont preventív hatású.

A földimogyoró allergia szinte mindig humorális, IgE alapú allergia, így a súlyos reakció esélye is nagyobb. Ehhez járul még hozzá, hogy az élethosszig tartó diéta szükségessége óhatatlanul növeli a véletlen diéta hibák esélyét, így a köztudatban kialakul az anafilaxia egyenlő a földimogyoró allergia félig igaz elképzelése.

Az anafilaxia megelőzésének a szigorú elkerülő diétán túl, nagyon fontos része, hogy mindig tartsuk magunknál az adrenalin autoinjektorunkat. Lehetőleg mindig kettőt.

Az immunterápia az utóbbi évek terápiás megközelítése, mely remélhetőleg jelentős változást fog hozni a földimogyoró ( és talán minden étel) allergiások életében.

A képek a EAACI MAUG 2 kiadványa alapján készültek

Tárolási fehérjék

A tárolási fehérjék a magokban található fehérjék, amelyek táplálékot, energiát szolgáltatnak a  csírázó növénynek. Szerepüknek megfelelően hőstabilak és az emésztőenzimekkel szemben is ellenállóak. Megtalálhatóak az összes ehető magban így a hüvelyeseknél (földimogyoró, szója, lencse, borsó), dió féléknél (dió, közönséges mogyoró) gabona féléknél (búza, rozs, árpa, kukorica, rízs) és egyéb, különböző növénytani osztályba sorolt növényeknél (szezámmag, mustármag,, hajdina). 

A tárolási fehérjéket három osztályba soroljuk. A Különböző osztályba sorolt fehérjék keresztallergiát mutathatnak.

 1. 2S albumin 
 2. 7S globulinok vagy vicilinek
 3. 11S globulinok vagy leguminok

A tárolási fehérjékkel szemben kialakult allergia klinikai jelentősége nagy. A stabil biokémiai szerkezetüknek köszönhetően a hőnek és az emésztőenzimeknek ellenállnak, így allergenitásukat az élelmiszeripari feldolgozás során sem veszítik el. A földimogyoró pörkölése még fokozhatja is ezt. 

Mivel kis mennyiségben is képesek kiváltani anafilaxiát, ezért anafilaktogén allergéneknek is nevezzük őket. Az hogy a földimogyoró allergiások csak mintegy 20%-a növi ki allergiáját elsősorban a tárolási allergéneknek köszönhető.

A különböző növénytani osztályokba tartozó magok közötti keresztallergia nagyon változatos képet mutat. Mivel a földimogyoró a hüvelyesek családjába tartozik, ezért klinikailag jelentős keresztallergia a diófélékkel szemben ritkábban ( mint várnánk) alakul ki, így a földimogyoró allergiásoknak csak a bizonyított, és  klinikai tüneteket kiváltó dió, közönséges mogyoró, szezám stb. magokkal szemben kell elkerülő diétát tartani.

Földimogyoró allergiások két legfontosabb, anfilaxiát kiváltani képes allergénje az Ara h 2 és Ara h 6, mely mindegyike a 2S albuminok közé tartozik.


Jelenleg molekuláris allergológiai teszttel kimutatható főbb allergének.

Vigyázat földimogyoró allergént tarlalmazhat!

Annak ellenére, hogy a  földimogyorót kötelesek jelölni az élelmiszergyártók a címkéken, mindenképpen érdemes tisztában lenni a földimogyoró allergén főbb előfordulási helyeivel. Természetesen az itt felsorolt lista közel sem teljes, így a címkéket mindig ellenőrizni szükséges, és étteremben is mindig rá kell kérdezni az étel allergén tartalmára az elkészítés módjára a keresztszennyeződés lehetőségére.

A leggyakoribb helyek és élelmiszerek ahol földimogyoróval találkozhatunk. 

Afrikai, Ázsiai, Mexikói konyha és éttermek. Itt még a földimogyoró mentes étel is nagy eséllyel egyéb maggal keresztszennyezett.

 • Alternatív vajak, Szója vagy napraforgó vaj, amelyek nagy eséllyel olyan gyártósoron készülnek, amelyek földimogyoróval szennyezettek lehetnek.
 • Cukorkák, csokoládék
 • Chili
 • Tojásos tekercs
 • Tortilla ill. Tortilla szósz ( Enchilada szósz)
 • Édesség bevonók, édes szószok
 • Műzli szeletek
 • Jégkrém
 • marcipán
 • Nugát
 • palacsinták
 • Kisállat eledelek
 • vegetáriánus ételek

Nagyon fontos, hogy inkább kétszer kérdezz mielőtt enni kezdesz!